Cfarë mund të bëj për të mbrojtur veten time dhe të tjerët?

2482-1200x675.jpg

Masat e mbrojtjes për të gjithë

Qëndroni të vetëdijshëm për informacionin më të fundit mbi shpërthimin e COVID-19, të disponueshme në website e OBSH-së dhe përmes autoritetit tuaj kombëtar dhe vendor të shëndetit publik. Shumë vende në botë kanë parë raste të COVID-19 dhe disa kanë parë shpërthime. Autoritetet në Kinë dhe disa vende të tjera kanë arritur të ngadalësojnë ose ndalojnë shpërthimet e tyre. Sidoqoftë, situata është e paparashikueshme prandaj kontrolloni rregullisht për lajmet e fundit.

Ju mund të zvogëloni shanset tuaja për t’u infektuar ose përhapur COVID-19 duke marrë disa masa paraprake të thjeshta:

  • Pastroni rregullisht dhe tërësisht duart tuaja me një fërkim dore të bazuar në alkool ose lani ato me sapun dhe ujë.

Pse? Larja e duarve me sapun dhe ujë ose përdorimi i fërkimeve të bëra me bazë alkooli vret viruset që mund të jenë në duart tuaja.

  • Mbani të paktën 1 metër (3 këmbë) distancë midis vetes dhe kujtdo që kollitet ose teshtitni.

Pse? Kur dikush kollitet ose teshtin, ata spërkatin pika të vogla të lëngshme nga hunda ose goja e tyre që mund të përmbajnë virus. Nëse jeni shumë afër, mund të merrni frymë në pikat, përfshirë virusin COVID-19 nëse personi që kollitet ka sëmundjen.

  • Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës

Pse? Duart prekin shumë sipërfaqe dhe mund të marrin viruse. Pasi të kontaminohet, duart mund të transferojnë virusin në sytë tuaj, hundën ose gojën. Nga atje, virusi mund të hyjë në trupin tuaj dhe mund t’ju bëjë të sëmurë.

  • Sigurohuni që ju dhe njerëzit përreth jush të ndiqni higjenën e mirë të frymëmarrjes. Kjo do të thotë të mbuloni gojën dhe hundën me bërryl  të përkulur kur kolliteni ose teshtitni ose perdorni shami letre. Pastaj hidhni menjëherë shamine e përdorur.

Pse? Pikat përhapin virusin. Duke ndjekur një higjenë të mirë të frymëmarrjes, ju mbroni njerëzit përreth jush nga viruset si ftohja, gripi dhe COVID-19.

  • Qëndroni në shtëpi nëse ndiheni mirë. Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor dhe telefononi paraprakisht. Ndiqni udhëzimet e autoritetit tuaj lokal shëndetësor.

Pse? Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të perditesuar mbi situatën në zonën tuaj. Thirrja telefonike paraprakisht do të lejojë ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor që t’ju drejtojë shpejt në institucionin e duhur shëndetësor. Kjo gjithashtu do t’ju mbrojë dhe do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së viruseve dhe infeksioneve të tjera.

Vazhdoni të perditesoheni me informacionet më të fundit të COVID-19 (qytete ose zona lokale ku COVID-19 po përhapet gjerësisht). Nëse është e mundur, shmangni udhëtimet në vendet – veçanërisht nëse jeni një person i moshuar ose keni diabet, zemër ose sëmundje të mushkërive.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


ITH eshtë një institucion mjekësor i përkushtuar për të ofruar kujdes cilësor ,vëmendje te pakursyer ndaj përsosmërinë klinike dhe sigurise se pacientit, me një pasion të pashembullt nga gjithe stafi ,për të siguruar kujdesin shëndetësor më të mirë për ata që ne shërbejmë. ITH eshte vendi ku opinioni mjeksor nuk njeh kombesi.

Recent Posts

Copyright by Abitech 2020. All rights reserved.