Masat e mëposhtme NUK janë efektive kundër COVID-19

6044-1200x800.png

A ka ndonjë gjë që nuk duhet të bëj?

Masat e mëposhtme NUK janë efektive kundër COVID-19 dhe mund të jenë të dëmshme:

  • Smoking
  • Të veshësh maska ​​të shumta
  • Aking Marrja e antibiotikëve

Në çdo rast, nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje kërkoni kujdes mjekësor herët për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të një infeksioni më të rëndë dhe sigurohuni që të ndani historinë tuaj të udhëtimit të fundit me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Përballja me stresin gjatë COVID-19

Eshtë normale të ndjeheni të trishtuar, të stresuar, të hutuar, të frikësuar ose të zemëruar gjatë një krize. Biseda me njerëzit që ju besoni mund të ndihmojë. Kontaktoni miqtë dhe familjen tuaj.

Nëse duhet të qëndroni në shtëpi, mbani një mënyrë jetese të shëndetshme – përfshirë dietën e duhur, gjumin, stërvitjen dhe kontakte sociale me të dashurit në shtëpi dhe me email dhe telefon me familjen dhe miqtë e tjerë.

Mos përdorni pirjen e duhanit, alkoolin ose ilaçet e tjera për te menaxhuar  emocionet tuaja. Nëse ndiheni të mbingarkuar, bisedoni me një punonjës shëndetësor. Pergatisni një plan, ku të shkoni dhe si të kërkoni ndihmë për nevoja të shëndetit fizik dhe mendor nëse kërkohet.

Mblidhni faktet. Mblidhni informacione që do t’ju ndihmojnë të përcaktoni me saktësi rrezikun tuaj, në mënyrë që të merrni masa paraprake të arsyeshme. Gjeni një burim të besueshëm, të cilit mund t’i besoni, siç është faqja e internetit e OBSH-së ose një agjensi publike shëndetësore lokale ose shtetërore.

Kufizoni shqetësimin dhe nervozizmin duke zvogëluar kohën që ju dhe familja juaj kaloni duke shikuar ose dëgjuar televizor apo lajme, që ju i konsideroni si shqetësuese.

Sillni ne mendje aftësi që ke përdorur në të kaluarën që të kanë ndihmuar të menaxhosh problemet e mëparshme të jetës dhe të përdorësh ato aftësi për t’ju ndihmuar të menaxhoni emocionet tuaja gjatë kohës sfiduese të ketij shpërthimi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


ITH eshtë një institucion mjekësor i përkushtuar për të ofruar kujdes cilësor ,vëmendje te pakursyer ndaj përsosmërinë klinike dhe sigurise se pacientit, me një pasion të pashembullt nga gjithe stafi ,për të siguruar kujdesin shëndetësor më të mirë për ata që ne shërbejmë. ITH eshte vendi ku opinioni mjeksor nuk njeh kombesi.

Recent Posts

Copyright by Abitech 2020. All rights reserved.