Botoksi i stomakut

stomach-botox-4.png

Cfare eshte botoksi i stomakut?

Aplikimi i toksinës botulinum (botoks) në stomak është një metodë relativisht e re e humbjes së peshës
bazuar në metodën endoskopike të injektimit të toksinës Botulinum në pjesë të caktuara të stomakut.
Në këtë metodë, tkurrja e muskujve të stomakut është e kufizuar dhe koha e zbrazjes së stomakut
vonohet ndaj pacienti humbet oreksin.
Për kë është i përshtatshëm botoksi i stomakut?
Botoksi i stomakut në të vërtetë ,mund të aplikohet për këdo që dëshiron të humbasë peshë. Kjo
procedurë nuk është një operacion. Sidoqoftë, zgjedhja e pacientit është e rëndësishme. Duhet thënë se botoksi i stomakut nuk do të jetë shumë i dobishëm në pacientët me një indeks të masës trupore mbi 40 dhe të cilët mund të arrijnë sukses me operacion. Në këtë pikë, pacientët qe jane mbipeshë, por jo mjaft obeze për t’u operuar dhe që duan të humbin peshë, përbëjnë grupin ideal të pacientëve. Në
pacientët me ulçer të stomakut ose gastrit, botoksi i stomakut mund të aplikohet pas trajtimit të duhur

të këtyre sëmundjeve.

A ka efekte anësore botoksi i stomakut?

Botoksi përdoret kryesisht për të zvogëluar rrudhat në lëkurë dhe nuk jane hasur efekte anësore të
rrezikshme. Meqenëse aplikimi i botoksit në stomak është një procedurë standarde endoskopike, nuk ka efekte anësore të rëndësishme të raportuara gjithashtu në literaturë.Por

Procedura nuk është e përshtatshme për njerëzit që kanë sëmundje të muskujve dhe që janë alergjikë ndaj botoksit.

A ka garanci për humbjen e peshës botoksi i stomakut?

Asnjë metodë, përfshirë botoksin e stomakut, nuk është e garantuar të humbasë peshën. Nuk është e
drejtë të trajtohet botoksi i stomakut si një kurë qe ben mrekullira. Megjithëse dihet që botoksi në
stomak ka një efekt të zvogëlimit të oreksit dhe ndihmon dietën, ekziston mundësia e dështimit në

pacientët që ushqehen me karbohidrate të lartë pas aplikimit të botoksit.

Sa zgjat procedura e botoksit në stomak, a është e nevojshme të qëndroni në spital?

Botoksi i stomakut nuk është një operacion. Eshtë një procedurë plotësisht endoskopike e kryer përmes
gojës. Nuk ka prerje. Procesi zgjat mesatarisht 20 minuta. Gjatë procedurës, pacientët vihen në gjumë të shoqëruar nga një mjek anestezist. Nuk është e nevojshme të qëndroni në spital. 1-2 orë vëzhgim

zakonisht janë të mjaftueshme pas procedures dhe pacienti mund te largohet nga spitali.

A shkakton botoksi i stomakut dëmtime të përhershme në stomak?

Dihet që i gjithë efekti i ilaçit i përdorur në botoksin e stomakut zhduket plotësisht nga organizmi brenda 4-6 muajve. Prandaj, nuk ka mundësi të dëmtimit të përhershëm.

Zorrët e mia janë dembele, a do të përjetoj më shumë fryrje të barkut me botoks?

​Botoksi i stomakut aplikohet vetëm në muskujt e lëmuar të stomakut, nuk ka asnjë efekt në qelizat
nervore dhe lëvizjen e zorrëve. Prandaj, nuk ka efekt në rritjen e përtacisë së zorrëve. Në dietën që do të
përgatitet posaçërisht për ju pas botoksit në stomak, (tregoni këtë situatë dietologut tuaj), mund të

shihet një përmirësim i përtacisë së zorrëve duke shtuar ushqime për funksionimin e zorrëve në dietë.

A mund të shpërndahet botoksi në trupin tim?

Në studimet, përhapja sistemike u tregua pas procedurës së botoksit në stomak dhe u vu re se bllokon

plotësisht përcjelljen nervore në vend dhe për këtë arsye vonon ndjesine e urise.

Cila është pritshmeria e renies se peshes nga aplikimi i botoksit në stomak?

Pacientët pritet të humbin 10-15% të peshës së tyre totale brenda 3-6 muajve. Sasia e peshës së dhënë
mund të ndryshojë nga personi në person sipas moshës, shkallës metabolike dhe frekuencës së

ushtrimeve.

Çfarë duhet të merret parasysh pas botoksit në stomak?

Konsumimi i ushqimeve të shpejta si fastfood dhe pijet me acid janë të dëmshme. Pacientët që trajtohen me Botoksin e stomakut, ndihen të ngopur me më pak porcione dhe nuk ndihen te uritur per nje kohe te gjate.

Cfare ndryshimesh ka botoksi nga baloni gastrik?

Balona gastrike është një nga ndërhyrjet endoskopike për humbjen e peshës. Sidoqoftë, vëllimi i
tullumbaces gastrike duhet të rregullohet herë pas here sipas pacientit, gjë që kërkon endoskopi çdo
herë. Botoksi i stomakut siguron një humbje efektive të oreksit për 3-6 muaj me një aplikim të vetëm.
Prania e një trupi të huaj në stomak në tullumbace gastrike rrallë shkakton të përziera. Përveç kësaj,
shumë pacientë ankohen se oreksi i tyre hapet papritmas pasi të hiqet baloni. Meqenëse efekti i
botoksit në stomak kalon ngadalë, nuk ka rritje të papritur të oreksit në këtë mënyrë, oreksi gradualisht
kthehet në normalitet.

ITH eshtë një institucion mjekësor i përkushtuar për të ofruar kujdes cilësor ,vëmendje te pakursyer ndaj përsosmërinë klinike dhe sigurise se pacientit, me një pasion të pashembullt nga gjithe stafi ,për të siguruar kujdesin shëndetësor më të mirë për ata që ne shërbejmë. ITH eshte vendi ku opinioni mjeksor nuk njeh kombesi.

Recent Posts

Copyright by Abitech 2020. All rights reserved.