Baloni i Stomakut (Baloni gastrik)

DSC_0048-1200x801.png

Cfare është Baloni Gastrik?

Qëllimi i procedurës së balonës gastrike është të kufizojë marrjen e ushqimit duke vendosur një
tullumbace të mbushur me ujë brenda stomakut të pacientit ne menyre endoskopike dhe të humbasë
peshë falë kësaj procedure. Eshtë një procedurë që duhet të merret në konsideratë sepse kufizon rëndë
ushqyerjen dhe eshte nje metode shume e lehte, por gjithashtu duhet pasur kujdes pasi nuk shkakton
ndryshim në ndjenjën e urisë së pacientëve. Megjithëse është një metodë e preferuar për grupin e
pacientëve që quhet super obeze(mbipeshe) në përgjithësi, nuk klasifikohet si operacion. Meqenëse një
tullumbace vendoset në stomakun e pacientëve dhe kjo procedurë kryhet në anestezi, domethënë
gjysmë në gjumë, shihet si një metodë e shkurtër, e lehtë dhe efektive për një kohë te gjate.
Veçanërisht nëse pacientët duhet t’i nënshtrohen një operacioni shtesë per obezitetin në të ardhmen,

procedura e balonës gastrike kryhet me qëllim të humbjes së peshës para kësaj procedure.

A është Baloni Gastrik i pershtatshem për të gjithë?

Njihet si zgjedhja e shumë pacientëve që kanë një indeks të masës trupore rreth 27-35, të cilët nuk
mund të përshtaten me një operacion tjetër te obezitetit dhe që duan të humbin peshë në një mënyrë
të shëndetshme. Pas llogaritjes së peshave totale të trupit dhe indekseve të masës trupore të
pacientëve, vendoset se për sa kohë do të përdoret tullumbacja gastrike dhe më pas zbatohet
procedura. Shumë studime kanë treguar se pacientët mund të humbin deri në 20% të peshës së tyre
trupore pas kësaj procedure. Preferohet shpesh sepse siguron një sasi shumë të lartë të humbjes se
peshes dhe në të njëjtën kohë u jep pacientëve shumë zakone te reja rreth shendetit që do të rrisin
standardet e tyre të jetesës . Megjithëse zbatimi i procedurës zgjat shumë pak, dihet që nuk ka nevojë të
qëndroni në spital për periudha të gjata pas procedurës. Pas procedurës, pacientët pritet të shërohen
brenda 1 ore nëse nuk ka ndonjë situatë te pazakonte. Megjithëse shërimi i pacientëve monitorohet nga

mjekët, kjo periudhë mund të zgjatet nëse shihet e nevojshme.

Shqetësimet pas Balonit Gastrik

Edhe pse shqetesimet e pacienteve janë përgjithësisht të njëjta, intensiteti ose numri i ankesave të tyre
mund të ndryshojë. Ndërsa shumë pacientë flasin për ngërç dhe nauze, gjithashtu disa pacientë
zakonisht ankohen për kontraktime dhe një ndjenjë të pakëndshme ne stomak pas procedurës së
balonës gastrike. Megjithëse suksesi i përgjithshëm i procedurës është rreth 90%, në disa raste, edhe
pse nuk ka asnjë pengesë për vendosjen e tullumbaces trupi i pacientit mund të refuzojë ate. Në rast të
këtij refuzimi, pacientët pajisen me trajtime mbështetëse. Megjithëse nuk është një situatë e
zakonshme, tullumbacja mund të hiqet në rastet kur trupi i pacientit nuk e pranon ose trajtimet me ilaçe

nuk funksionojnë.

Faktorët e rrezikut pas Balonit Gastrik

Megjithëse është një metodë e dobishme pas përcaktimit të përshtatshmërisë së pacientëve dhe pas
futjes së balonës, ekzistojnë disa rreziqe te mundshme. Shumë njerëz pyesin nëse tullumbacja, e cila
është futur në stomak,ka mundesi te shpërtheje pasi është futur. Pas aplikimit të balonës gastrike, edhe
pse pacienti eshte i vemendshem dhe i kujdeshem, në disa raste, ajo ka mundesi të shpohet. Megjithëse tullumbacja gastri

ke nuk shpërthen, ajo mund të shpohet duke marrë parasysh sasinë dhe shpejtësinë e acidit në stomak dhe zakonet e të ngrënit të pacientit. Megjithëse është një objekt i perbërë nga një material i forte me baze silikoni, në disa raste është e mundur të shpohet, por kjo është perqindje dhe mundesi shume e vogel

A është e mundur shpimi i balonit?

Megjithëse është shumë e vështirë mundesia e shpimit te balonit, është e nevojshme të konsultohet një
mjek në një rast të tillë, pasi ngjyra e urinës do të jetë blu falë lëngut te serumit . Në varësi të gjendjes së
dëmtimit dhe preferencës së pacientit, tullumbacja mund të hiqet plotësisht ose të zëvendësohet me
një të re. Në rast të heqjes përfundimtare, lëngu në tullumbace gastrike zbrazet i pari. Pas procesit të
evakuimit, materiali i balonës hiqet nga endoskopi dhe pacienti kthehet në jetën e tij normale .

ITH eshtë një institucion mjekësor i përkushtuar për të ofruar kujdes cilësor ,vëmendje te pakursyer ndaj përsosmërinë klinike dhe sigurise se pacientit, me një pasion të pashembullt nga gjithe stafi ,për të siguruar kujdesin shëndetësor më të mirë për ata që ne shërbejmë. ITH eshte vendi ku opinioni mjeksor nuk njeh kombesi.

Recent Posts

Copyright by Abitech 2020. All rights reserved.